Voorste Kruisband Revalidatie

De voorste kruisband

De voorste kruisband is een band die het bovenbeen met het onderbeen verbindt en voorkomt dat het onderbeen naar voren kan schuiven ten opzichte van het bovenbeen. Tijdens het beoefenen van een sport kan je hieraan geblesseerd raken. Bij een blessure is er sprake van een scheur door een trauma of het verdraaien van de knie, waar in sommige gevallen een operatie voor nodig is om dit te verhelpen. Na de operatie volgt een uitgebreid revalidatie traject om weer optimaal te kunnen functioneren met de nieuwe kruisband.

Blessure

Als je een blessure aan je kruisband hebt opgelopen dan hoef je niet direct geopereerd te worden. Dan is het belangrijk om in deze zogeheten pre-operatieve periode de juiste activiteiten uit te voeren en te “pre-valideren” om zo sterk mogelijk de operatie in te gaan. Door metingen en testen uit te voeren naast het trainen zijn wij in staat om heldere doelen te stellen. Vóór de operatie, maar ook voor ná de operatie. Deze metingen en testen zullen dan ook geregeld terugkomen om de voortgang te meten om zo de doelen in het oog te blijven houden en ze bij te stellen.

Het Revalidatietraject

Om volledig te kunnen revalideren, volgt een revalidatietraject van gemiddeld 9 tot 12 maanden. In deze periode train je 2 tot 3 keer in de week gecombineerd met hands-on technieken zoals manuele therapie. Dit is nodig om bijvoorbeeld de knieschijf goed te laten bewegen of om betere voorwaarden te creëren voor het strekken van de knie.

Gedurende het revalidatietraject zijn er verschillende tijdsfases. Iedere fase duurt gemiddeld een aantal weken en het is belangrijk om deze rustig te doorlopen. Het is belangrijk dat je hier rekening mee gaat houden, omdat de structuren in en rondom de knie de tijd nodig hebben om te kunnen herstellen. En je verminderd hierdoor ook het risico op nieuw letsel van de nieuwe kruisband.

M.A.Visio werkt samen met gespecialiseerde orthopeden uit de regio op het gebied van de kruisbandtraumatologie en reconstructie. De voortgang van het (p)revalidatietraject zal geregeld besproken worden met de orthopeed die verantwoordelijk is voor de operatieve ingreep. Enkele van deze orthopeden zijn net zoals M.A.Visio actief in netwerken als Team-ACL en FC Kruisband. Gespecialiseerde samenwerking om jou zo fit en veilig mogelijk weer te laten sporten. 

Heb je vragen hierover, neem dan contact op via de website of stuur een bericht naar info@mavisio.nl.