Artrosezorg knie en heup

Zorgpad artrose knie en heup

Bij artrose wordt het kraakbeen dunner. De botten kunnen daardoor niet makkelijk meer langs elkaar bewegen, dit veroorzaakt pijn en stijfheid in het gewricht. Artrose kan niet meer genezen, maar er zijn behandelingen mogelijk die de klachten en beperkingen in het dagelijks leven kunnen verminderen. Deze behandelingen gaan stapsgewijs, afhankelijk van de persoonlijke situatie. 

De Stepped Care Methode

Het zorgpad artrose knie en heup binnen M.A.Visio is volgens de fysiotherapeutische Richtlijn Artrose Knie & Heup en de Stepped Care Methode binnen het regionale samenwerkingsverband Fysiotherapeuten Vereniging Gooi en Omstreken (FVGO). De Stepped Care Methode is een systematische en stapsgewijze aanpak van artrose dat bestaat uit meerdere stappen, waarbij het accent in de eerste stap ligt op voorlichting en thuis oefenen met bewegen. In veel gevallen nemen de klachten na het doorlopen van de eerste stap voldoende af waardoor bijvoorbeeld een medische ingreep helemaal niet nodig is.

De stappen binnen deze Stepped Care Methode zijn als volgt:

Stap 0:  Niet begeleide leefstijlveranderingen bij artrose van de knie of heup (zelfzorg)

In deze fase heb je nog geen hulp ingeschakeld van de huisarts of fysiotherapeut. Eén van de meest effectieve manieren om de klachten van pijn en stijfheid in deze fase te verminderen is overgewicht voorkomen en voldoende te bewegen zonder te zwaar te belasten. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede oefeningen. Iedere kilo die je kunt verliezen, is weer een kilo minder druk op het gevoelige gewricht.

Stap 1: Begeleiding bij leefstijlveranderingen

In deze fase zijn de klachten van de knie of heup niet meer acceptabel en belemmert het jou in het dagelijks leven. Je schakelt de hulp in van de huisarts of fysiotherapeut. De huisarts of fysiotherapeut doet onderzoek om vast te stellen of er sprake is van artrose. Zowel de huisarts als de fysiotherapeut hebben een overzicht van de situaties waarvoor het belangrijk is dat je een specialist in het ziekenhuis ziet. Als er sprake is van artrose verwijst de huisarts je door naar de fysiotherapeut. De fysiotherapeut gaat onderzoeken wat de beste aanpak is voor jouw specifieke situatie.

Stap 2: Individuele begeleiding door fysiotherapeut en/of diëtist

In deze fase wordt er een trainingsprogramma opgesteld door de fysiotherapeut dat past bij jouw situatie. Daarin wordt de mate van artrose meegenomen, leefstijl en de verzekeringssituatie. Je gaat in deze fase aan de slag met dit programma. Het voedingspatroon kan invloed hebben op het verloop van de (klachten van) artrose, met een diëtist kan je uitzoeken waar de winst te behalen van voedingsaanpassingen.

Stap 3: Medicatie per injectie

Tijdens de eerste stappen kan het gewricht van de heup of knie reageren op de behandeling waardoor de klachten toenemen. Als pijnstilling via tabletten onvoldoende succesvol is, kan de huisarts of specialist een injectie in het gewricht geven waarna het trainingsprogramma kan worden hervat. Deze injectie kan maximaal 3x per jaar gegeven worden en bij uitzondering 1x extra.

Stap 4: Operatieve traject

Tijdens de eerste stappen kan het gewricht van de heup of knie reageren op de behandeling waardoor de klachten toenemen. Als pijnstilling via tabletten onvoldoende succesvol is, kan de huisarts of specialist een injectie in het gewricht geven waarna het trainingsprogramma kan worden hervat. Deze injectie kan maximaal 3x per jaar gegeven worden en bij uitzondering 1x extra. Als alle voorgaande stappen doorlopen zijn en de klachten nemen niet voldoende af of komen na verloop van tijd weer terug, dan kan de huisarts je doorverwijzen naar de specialist in het ziekenhuis. In samenspraak met de specialist wordt onderzocht of een operatie een oplossing kan bieden. Hiervoor zijn ook online keuzehulpen beschikbaar: www.keuzehulp.info.

Stap 5: Revalidatie na operatie

Na de operatie zal je door de fysiotherapeut ondersteund worden bij het herstel. De oefeningen en leefstijlveranderingen die je in de eerste stappen hebt toegepast komen jouw algehele gezondheid en herstel na de operatie zeer ten goede.

Heb je vragen hierover, neem dan contact op via de website of stuur een bericht naar info@mavisio.nl.